Ministerraad stemt in met wetsvoorstel voor eID

Geplaatst op vrijdag 08 juni 2018. Geplaatst in Nieuws, DigiD, eID

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het wetsvoorstel digitale overheid. Met dit wetsvoorstel wil het kabinet burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar laten inloggen bij de (semi-)overheid via het eID-platform en kan de overheid verplichten tot het gebruik van open standaarden.

De ministerraad maakt vrijdag bekend dat het heeft ingestemd met het wetsvoorstel digitale overheid. Het voorstel regelt de infrastructuur die nodig is voor de digitale dienstverlening van de overheid.

Zo is in de wet het gebruik van eID vastgelegd voor inloggen met een hogere mate van betrouwbaarheid dan het huidige DigiD bij diensten van de overheid en semi-overheid. Het eID-systeem gaat met verschillende betrouwbaarheidsniveaus werken en moet op termijn ook ook gebruikt kunnen worden voor authenticatie bij bedrijven en andere organisaties, zoals banken, webwinkels en verzekeraars.

De wet geeft daarnaast regels over het verplicht gebruiken van open standaarden voor het leveren van digitale diensten. Het gaat daarbij voornamelijk om de standaarden die op de lijst voor het 'pas toe of leg uit'-beleid staan. Verder staan in het voorstel regels omtrent veiligheid van informatie en privacy.

Het voorstel stond voorheen bekend als de Wet generieke digitale infrastructuur, of wet GDI. Op 15 november vorig jaar is de naam veranderd in Wet Digitale Overheid omdat deze naam beter zou passen bij de ambities voor de verdere digitalisering van het openbaar bestuur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoond op de website of gedeeld met derden.